Interview Dirk Scheringa (ICO Headstart): “In de VS zou men anders aankijken tegen mijn verleden”

Bitcoin Magazine had de kans om Dirk Scheringa te spreken. De voormalig politieman, politicus, voorzitter van profvoetbalclub AZ en oprichter en bestuursvoorzitter van de failliet verklaarde DSB Bank.

In een rumoerig Dauphiné in Amsterdam staat Scheringa ons te woord. Circa acht collega’s van hem zijn drukdoende om de pre-ICO van Headstart in goede banen te leiden. Op moment van schrijven heeft de ICO Headstart 11,2 miljoen euro aan investeringen opgehaald, waarvan 2,5 miljoen via de website en het merendeel vanuit informele investeringen. Met Scheringa binnenboord lukt het blijkbaar om binnen korte tijd de nodige miljoenen euro’s aan te trekken in een zeer volatiele cryptocurrencymarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sinds kort heeft hij een nieuw levensdoel en zit hij diep in de wereld van de cryptovalutas en blockchains. Wat is hij als kersvers CEO van ICO Headstart, dat tot 20 december in pre-ICO-fase zit, allemaal van plan? Hoe ziet hij de toekomst? Maar ook: Hoe ziet hij het verleden?

BM: Wat is voor u de drijfveer geweest om de stap te maken naar de cryptocurrency wereld?

Scheringa: “Dat was ik helemaal niet van plan. Ik wilde het juist rustiger aan gaan doen. Mijn jongste zoon was net naar het buitenland vertrokken en die wilde ik gaan bezoeken. Totdat vier maanden geleden de oprichters van ICO Headstart op de stoep stonden.

Zij zagen in mij de meest geschikte persoon om CEO te worden. Bijzonder. Toen heb ik mij voor het eerst fatsoenlijk voor laten lichten. Van de eerste gesprekken begreep ik weinig van de blockchaintechnologie. Ik had er wel over gelezen, maar ik had me er niet in verdiept. Gaandeweg kreeg ik er meer begrip van. Toen Prins Constantijn in de Ridderzaal ook nog eens de vergelijking trok tussen blockchain en de impact van de opkomst van het internet in 1995 was ik om.

Ik wil wel een parallel trekken met de DSB Bank. Ik vind nog steeds dat wij innovatief waren. 70 procent van de medewerkers was vrouw, de gemiddelde leeftijd was 27 jaar, we hadden een eigen kinderopvang en het personeel had de eerste jaren geen behoefte aan een ondernemingsraad. We waren anders dan anderen, maar we waren wel een voorloper.

De blockchaintechnologie sprak mij eigenlijk vanzelfsprekend aan. Ik wil een vergelijking maken met een koffieboer in Zuid-Amerika, die eigenlijk voor niets zijn bonen verbouwd. Tussen de koffieboer en de consument zitten vijftig lagen die er allemaal aan willen verdienen.

Waar blijft de transparantie? Hoezo moeten daar vijftig mensen aan verdienen? De blockchain gaat daar verandering in brengen, dat geloof ik.

De wereldeconomie krijgt naar mijn mening een versnelling door de blockchaintechnologie. Ik geloof dat ook het gemiddelde inkomen hierdoor gaat toenemen. Nieuwe initiatieven zullen worden ontplooid. Ik zie Amsterdam wel uitgroeien tot de blockchainhoofdstad van de wereld. Die kans hebben wij omdat Londen met de Brexit op achterstand staat en er een heleboel initiatieven in Nederland gaande zijn.”

BM: Wat willen jullie precies met ICO Headstart gaan bewerkstelligen?

Scheringa: Wij zijn volgens mij één van de eerste platforms in de wereld die ICO’s gaan beoordelen (er bestaan al enkele andere platforms, redactie). Wanneer er bijvoorbeeld honderd aanvragen per maand zijn, dan zullen wij de vijf beste daarvan omarmen. Onze community van backers kan op deze vijf geplaatste stemmen of de ICO daadwerkelijk doorgang vindt. We willen hiermee startups binnen de blockchainwereld versneld laten groeien.”

BM: Hoe beoordelen jullie deze ICO’s? Wordt bijvoorbeeld niet alleen hun financiële impact, maar ook hun maatschappelijke impact meegenomen in jullie afweging?

Scheringa: We kijken ook zeker naar de creativiteit en de innovatie. Ik heb zelf ook ervaring met crowdfunding en in principe was de helft van de projecten te categoriseren als “sociaal-maatschappelijk”. Denk bijvoorbeeld aan die miljarden mensen in de wereld die geen bankrekening hebben, maar wel een mobiele telefoon. Zij kunnen gewoon een wallet openen en op die manier hebben zij toegang tot een financiële dienst.

BM: Waar wilt u zelf naar toe? Bent u vooral het gezicht naar buiten of gaat u ook zelf ICO’s beoordelen zoals de Dragon’s Den?

Scheringa: “In principe komt het op het laatste neer. Fulltime. Zeven dagen in de week. Een ondernemer kent namelijk geen openingstijden (lacht). Daarnaast zal een team van specialisten een beetje op de oude manier bedrijven en businessplannen kritisch gaan beoordelen volgens de geldende economische wetten.

We willen ook externe partijen betrekken om de plannen nog eens door te lichten. Een goede screening zal van levensbelang zijn. En dat hele proces en die teams zal en zullen toch geleid moeten worden. Dat is mijn hoofdtaak.”

Wat is de bedoeling met de pre-ICO? Hoeveel funding willen jullie ophalen?

Scheringa: ”De pre-ICO loopt tot 20 december en in die tijd willen we 33.500 Ethereum ophalen.” (Ten tijde van het interview lag de koers van Ethereum op 350 euro, op moment van schrijven is de koers 572 euro. 33.500 ether komt nu neer op ruim 19 miljoen euro, redactie)

15 procent van de beschikbare tokens worden nu vrijgesteld en de rest valt onder jullie beheer?

Scheringa: Feitelijk is dat we nu in de pre-ICO-periode 2,5 procent, of 250 miljoen tokens, beschikbaar stellen. In de ICO-periode is dat 12,5 procent.

En de overige 85 procent?

Scheringa: Die blijft in reserve. De oprichter Nawid Habib kan daar later een toelichting op geven (Op een ander moment volgt een aanvullend interview met Nawid Habib van ICO Headstart, redactie)

Op het eerste gezicht lijken er vooral marketeers bij ICO Headstart aangetrokken te zijn en veel minder development of technologische kennis. Kunt u dat uitleggen?
Scheringa: Dat is een misvatting, die kennis hebben we juist wel. Mijn partner Nawid Habib kan daar meer over vertellen.

Dan hopen we hem nog even te kunnen spreken. Hoe zit het met de verdeling van het geld?

Scheringa: Gedeeltelijk wordt dat gebruikt voor de operatie en het personeel. Ook is er een gedeelte dat naar de bedrijven gaat die zich bij Headstart aanmelden en een duwtje in de rug nodig hebben, bijvoorbeeld in publiciteit.

Hoe zit het verder met jullie kantoor?

Scheringa: In Hoorn komt het hoofdkantoor met een team van 30 man. Dat bestaat uit een marketingteam, accountancy, maar vooral ook de beoordelaars van de ICO’s hebben een belangrijke taak.

En wat is uw ultieme doel hiermee, als man van het grote denken?

Scheringa: Wij willen zelf het meest toonaangevende bedrijf worden van de cryptocurrency industrie. Daarnaast dat Amsterdam de hoofdstad van de wereld gaat worden in blockchaintechnologie. Wij zijn van mening dat het echt duizenden banen op kan leveren. Maar daar hebben we uiteraard ook de toezichthouders bij nodig. Wij willen dan ook graag nauw samenwerken met de toezichthouders.

De AFM heeft zich negatief uitgelaten over ICO’s en afgeraden daarin te investeren vanwege een aantal overtuigende redenen. Wat vindt u daarvan?

Scheringa: Ik vind het terecht dat de AFM dat advies heeft gegeven. Een klein voorbeeld: Er is nu een bedrijf dat in 17 minuten 38 miljoen op heeft gehaald en ik begrijp dat ze niet goed weten hoe ze dat moeten besteden. Dat is iets waar wij wel over na hebben gedacht. Wij hebben een screeningmechanisme waarbij we 5 tot 10 procent aan bedrijven goedkeuren en middels ‘smart contracts’ van het ethereum-netwerk, leggen we afspraken met die bedrijven vast. Het geld wat die bedrijven ophalen zal niet in een keer worden vrijgegeven. Dat gaat in stapjes want zij zullen bepaalde dingen moeten waarmaken. Die opzet geeft bescherming aan investeerders. Externe bureaus gaan vervolgens bepaalde rating geven.

Wordt ook de overhead van ICO Headstart inzichtelijk?

Scheringa: Ook zoiets als overhead wordt straks inzichtelijk. Wij willen het meest transparante bedrijf worden. We moeten nu eerst nog mensen in dienst nemen de komende maanden en daar komen natuurlijk arbeidsvoorwaarden bij.

Hoe de verhouding wordt tussen de overhead en het geld wat naar de ICO’s gaat moeten we nog uitwerken. Het kan bijvoorbeeld 60/40 of 55/45 worden. Het is nu in ieder geval zo dat er bij huidige mensen 50 procent in salaris en 50 procent in tokens wordt uitbetaald.

Zijn er bepaalde lessen uit uw zakelijke verleden die u bij deze nieuwe startup wilt gaan toepassen?

Scheringa: Iemand die een nieuwe onderneming start (zich aan wil melden bij ICO Headstart) moet echt een ondernemer zijn. Hij of zij moet in staat zijn om tegenvallers op te vangen, leiding kunnen geven. Van tevoren kun je al aanvoelen of iemand succesvol zal worden. Er moeten meerdere vaardigheden aanwezig zijn. Een goed businessplan, een goede begroting en passie om ervoor te gaan. We gaan daarbij ook een stukje coaching doen. Dus wanneer iemand iets minder geschikt is kunnen we ook bijsturen en zeggen je plan komt daar en daar tekort.

Zeker gezien het feit dat de AFM de sector als zeer risicovol typeert. Begrijpt u bepaalde scepsis aangaande uw activiteiten in de huidige markt?

Scheringa: Neelie Smit Kroes gaf laatst bij WNL een aardig inzicht. Haar zoon woont in Silicon Valley en zij gaf aan dat als je daar niet een keer op je bek bent gegaan je eigenlijk niet meetelt. Zonder ervaring, waar ben je dan? Iedereen moet een keer of twee falen om te kunnen slagen. In Nederland kijkt men er heel anders tegen aan. Mijn levenservaring wordt hier anders bekeken, een stuk negatiever, dan in bijvoorbeeld de VS waar je veel makkelijker uit een faillissement komt.

Hoe kijkt u terug op die periode rond 2009? U stond aan het hoofd van een bank, een museum, een voetbalclub, een heel imperium. Hoe kijkt u daarop terug?

Scheringa: Het was een lastige periode. Daar wil ik ook niet te veel op ingaan. Wat ik wel wil zeggen is dat alle crediteuren en spaarders hun geld hebben teruggekregen en dat er nu bijna één miljard over is. Dat is wel heel speciaal. Dat je bedrijf in een faillissement zit en er zoveel geld over is.

Hoe is dat mogelijk volgens u?

Scheringa: Omdat het een gezond bedrijf was. Er wordt nu nog steeds 100 miljoen winst per jaar gemaakt.

Gekeken naar bijvoorbeeld het filmpje wat nu voor ICO Headstart is uitgebracht. Daaruit kan geconcludeerd worden dat er toch een venijn richting de bancaire sector achter zit.

Scheringa: Zo zie ik dat niet. Wij hebben een enorme passie, wij willen doelen bereiken en wij zien in de blockchain een enorm mooie toekomst. We staan echt aan de vooravond, het prille begin, van een enorme en wereldwijde verandering. De disruptieve kracht is enorm en dat hebben we daarmee willen aangeven.

Hoe ziet u verder het bankenlandschap over tien jaar?

Scheringa: Google heeft al een bankvergunning. Als Google morgen een bank begint dan kan dat binnen no time een gigantische bank worden. Of stel je voor dat Facebook zou gaan doen. Datzelfde zie je met Uber, dat zelf geen enkele taxi heeft maar wel een gigantische speler is. Zo heeft Airbnb zelf geen enkel hotel. Machten en krachten roeren zich die de wereld enorm kunnen veranderen. Hoeveel mensen kijken geen tv meer maar hebben wel een abonnement op Netflix? Wat geeft dat voor een publieke omroep? Bestaat dat over vijf jaar nog? Het gaat zo hard allemaal.

Stel u bent Ralph Hamers van de ING, wat zou u nu in zijn positie doen?

Scheringa: Dan zou ik de blockchaintechnologie omarmen en ervoor zorgen dat klanten voldoende kennis krijgen van de technologie. Ik zou ze opvoeden en begeleiden naar de nieuwe wereld die zich de komende jaren zal manifesteren.

Om ING als voorbeeld aan te houden: ze nemen duizenden ICT-ers aan. Is dat de goede richting volgens u?

Scheringa: Dat denk ik niet nee. Ze zijn vooral bezig hun oude processen op een oude manier te digitaliseren. Daar red je het niet mee.

Had u nog het liefst aan het hoofd van een bank willen staan?

Scheringa: Ik vind het vooral mooi om een gepassioneerd team te leiden dat een bepaalde visie heeft. En om dat dan te laten groeien. Dat is geweldig.

Wordt ICO Headstart de nieuwe DSB?

Scheringa: Nee, we hebben een heel ander doel. Op termijn willen we zo’n 10.000 ICO’s plaatsen op ons platform en daarmee het meest toonaangevende platform ter wereld worden. We willen bedrijven gaan ondersteunen en daarmee een boost geven aan de wereldeconomie. We trekken het dus veel breder. We gaan ook geen specialistische dingen doen. We gaan geen bank worden. We gaan projecten begeleiden en stimuleren.

U heeft zelf geen bitcoins gaf u eerder aan. Bent u wel van plan om in de toekomst in bitcoins te investeren?

Scheringa: Ik heb niet de financiële middelen. Ik denk ook niet dat ik dat zal doen. Ik zal eerder investeren in bedrijven met een visie. Een token dat bij kan dragen in een versnelling van de economie, dat vind ik interessant.

Dat is voor sommigen lastig te geloven. U heeft niet de financiële middelen zegt u?

Scheringa: Toch is het zo. Daar ben ik volledig transparant in. Ik geef lezingen door het land, daar haal ik mijn inkomsten uit.”

Met redactionele medewerking van Job Nijsen (LinkedIn-profiel)

Lees meer over:
cryptovaluta

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.